Nauczyciele klas I-III przeprowadzili z uczniami rozmowy na temat dobroczynnego wpływu ziół na zdrowie człowieka i ich walorach smakowych.

W ramach realizacji zadań programu edukacyjnego „Stop cukrzycy. Wiem jak zapobiegać, wiem jak żyć z cukrzycą” zostały zakupione zioła w doniczkach,  a następnie przekazane do kącików przyrodniczych w klasach I-III i do sali przyrodniczej.

Nauczyciele I-III przeprowadzili z uczniami rozmowy na temat dobroczynnego wpływu ziół na zdrowie człowieka i ich walorach smakowych. Dzieci miały okazję powąchać, dotknąć, zobaczyć i spróbować jak smakuje bazylia, mięta, oregano, tymianek, rukiew wodna, bazylia tajska, pietruszka i wiele innych. Niektórym tak smakowały te zdrowe roślinki, że systematycznie zjadali je z kanapkami na drugie  śniadanie.

Zadanie to zostało zrealizowane przy współudziale finansowym Stowarzyszenia Zdrowych Miast Polskich.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.