„Akademia Młodego Kucharza”
W roku szkolnym 2014/2015 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne „ Akademia Młodego Kucharza” . Uczestniczą w nim uczniowie z klas III – VI. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców, jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdą środę. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.
Od 2018 r. w naszej szkole rozpoczął się kolejny cykl zajęć kulinarnych. Prowadzącą zajęcia jest Pani Lucyna Surdyk-Patkowska. Podczas pierwszych zajęć dzieci sprawnie i chętnie przygotowywały sałatki owocowe wewdług własnych upodobań. Każdy miał owoce, które najbardziej preferuje i lubi. Pod czujnym okiem nauczyciela dzieci doskonaliły technikę krojenia, obierania i dekorowania. Nie zabrakło również rozmów nt wartości odżywczych owoców. Następnie w miłej atmosferze dzieci delektowały się zdrowymi sałatkami.
Nasza galeriia
Sałatki owocowe
„Kolorowe jeżyki koreczkowe”
Dnia 07.11.2018 r. podczas zajęć kulinarnych każdy samodzielnie przygotowywał jeżyki koreczkowe. Wykorzystaliśmy do tego celu zdrowe owoce i warzywa- tak jak lubimy najbardziej. A oto nasze kreatywne i smakowite wytwory.
Brawo dla uczestników.
Smakowite zdrowe tosty przyrządzone przez miłośników gotowania
„Chrupiące gofry dla każdego”
Dnia 24.10.2018 r. uczyliśmy się jak sporządzić dobre, chrupiące gofry z dodatkiem ulubionych owoców, listka mięty, odrobiny cukru pudru, a nawet bitej śmietany… Były tak smaczne, że końca pieczenia i jedzenia nie było widać. Inni także mogli skosztować naszych wypieków, gdyż z chęcią podzieliliśmy się nasza pracą.”Chrupiące gofry dla każdego”
Różne odsłony sałatek warzywnych.
Podczas zajęć kulinarnych dnia 17.10.2018 r. przygotowywaliśmy sałatki warzywne. Dzieci wykorzystały swoje ulubione warzywa i pomysły na smaczne, estetyczne a przede wszystkim zdrowe sałatki.
Brawo dla uczestników za aktywność i pomysłowość
Wielkanocne smakołyki
Pyszna zdrowa sałatka
Smaczne zdrowe placki
Smacznie zdrowo kolorowo
Słodkie naleśniki dla chłopczyka i dziewczynki
Przedświąteczne słodkości
Popisowe danie
Dzień czekolady -czekoladowe pralinki
Owocowe i warzywne koktajle
Dla oka i smaku
Dzień przysmaków
Smakołyki na dziecięce przyjęcie
Kącik zielony-zakładamy hodowlę
rzeżuchy, szczypioru, pietruszki, ziół
Zagadki kulinarne
Zdrowe przekąski – gofry z mąki orkiszowej
Smaki jesieni
Owocowe cuda
Koreczki ( szaszłyczki) owocowe
Warzywna kraina
Nauka przyrządzania sałatek
i surówek
Słodkie co nieco
Nauka przygotowywania deserów.
„Oczy też jedzą”-
Nauka estetycznego przygotowania stołu.
Program Koła Kulinarnego
„Akademia Młodego Kucharza”
Prowadzący- Mariola Boroń
Adresaci: uczniowie klas III-VI
Cele i zadania :
Bezpieczeństwo podczas realizacji zajęć w pracowni gospodarstwa domowego
Rozpoznawanie zagrożeń związanych z niewłaściwą obsługą urządzeń mechanicznych w kuchni.
Kształtowanie prozdrowotnych nawyków w stylu żywienia.
Dostarczenie wiedzy z zakresu żywienia (dieta bogata pod względem energetycznym jak i odżywczym).
Wdrażanie do samodzielności w przygotowywaniu posiłków, kultywowanie tradycji kuchni regionu śląskiego.
Projektowanie i organizacja przyjęć – układanie menu.
Poznanie zasad savoir- vivru zachowania się przy stole.
Efekty zajęć będą wykorzystywane w trakcie imprez takich jak: urodziny, Mikołajki, Walentynki, Andrzejki, imprezy klasowe itp.
Tematyka zajęć:
Zasady BHP podczas pracy w kuchni.
Posługiwanie się sprzętem AGD i narzędziami kuchennymi.
Nauka estetycznego podawania i spożywania posiłków.
Zasady zdrowego żywienia.
Nauka przyrządzania sałatek i surówek.
Nauka przygotowywania deserów.
Nauka pieczenia ciast, ciastek.
Wybrane potrawy kuchni Śląskiej – zagadnienia teoretyczne z elementami praktyki kulinarnej.
Zajęcia odbywają się w oparciu o następujące formy:
-ilość uczestników- do 15 uczniów
-ilość zajęć 2 godziny tygodniowo
Formy pracy:
– indywidualna
– zbiorowa
– grupowa
Metody pracy:
– praktycznego działania
– pokaz
– obserwacja kierowana
– pogadanka