WARSZTATY KULINARNE – PIECZONE JABŁUSZKA

Jabłuszka palce lizać

Dnia 27.02.2019 r. zajęcia kulinarne poświęcone były nauce przyrządzania  pieczonych jabłek.  Potrawa zyskała ogromną sympatię dzieci, które stwierdziły, że idealnie  nadaje się  na podwieczorek czy przyjęcie urodzinowe. Pieczone jabłka wystarczy wydrążyć, napełnić miodem lub konfiturą, posypać cynamonem, płatkami migdałów i włożyć do piekarnika. Można również posypać orzechami i rodzynkami a na wierzch każdego jabłka położyć kawałek masła, dzięki czemu pieczone jabłko zyska na smaku. Mniam, mniam.

Przy tej okazji warto przypomnieć sobie o walorach  odżywczych jabłek. Każde jabłko to bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkie występujące naturalnie witaminy. Po jabłko warto sięgnąć jednak głównie ze względu na pektyny i błonnik. Najwięcej tych cennych składników znajduje się w skórce jabłek i tuż pod nią. Pektyny oraz błonnik z jabłek są ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Jabłko zawiera też pewne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, a także walczy z wolnymi rodnikami i substancjami chorobotwórczymi. Jeżeli chodzi o minerały, jabłko dostarcza głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

Anglicy mają słynne powiedzenie, które brzmi: „Jedno jabłko dziennie pozwoli uniknąć wizyt u lekarzy”.

Jest to dla nas zachęta, sięgajmy częściej po te jakże zdrowe a niedoceniane owoce.

Bookmark the permalink.

Comments are closed