• Zespół instrumentalny „Dziecięca Symfonia” w utworze „Mamma Mia” zespołu Abba.
    Sprawozdanie z uroczystości rocznicy odkrycia złóż miedzi na Dolnym Śląsku w Sieroszowicach. - copy
    Mogiłę pradziada ocal od zapomnienia.
    Klasa VII C z wizytą w Przedszkolu Miejskim nr 3.
    W czwartek 9 maja 2019 roku w klasie V d odbyła się otwarta lekcja języka polskiego, której celem było sprawdzenie umiejętności pisania.
    Wizyta klasy II c na Komendzie Powiatowej Policji w Polkowicach.
    previous arrow
    next arrow
    Slider
  • OKIEM SZKOLNEJ KAMERY I APARATU

  • Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    Play
    previous arrow
    next arrow
    previous arrownext arrow
    Slider
  • Z ŻYCIA NASZEJ SZKOŁY

Koła Kulinarne „Akademia Młodego Kucharza”

Czapka

„Akademia Młodego Kucharza”

W roku szkolnym 2014/2015 w naszej szkole  rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne „ Akademia Młodego Kucharza” . Uczestniczą w nim uczniowie z klas III – VI. Program  koła uwzględnia  najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną  przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców,  jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdą środę. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego.   Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

 

 

Od 2018 r. w naszej szkole rozpoczął się kolejny cykl zajęć kulinarnych. Prowadzącą zajęcia jest Pani Lucyna Surdyk-Patkowska. Podczas pierwszych zajęć dzieci sprawnie i chętnie przygotowywały sałatki owocowe wewdług własnych upodobań. Każdy miał owoce, które najbardziej preferuje i lubi. Pod czujnym okiem nauczyciela dzieci doskonaliły technikę krojenia, obierania i dekorowania. Nie zabrakło również rozmów nt wartości odżywczych owoców. Następnie w miłej atmosferze dzieci delektowały się zdrowymi sałatkami.

 

 Nasza galeriia

Sałatki owocowe 

 

 

 

 

„Kolorowe jeżyki koreczkowe”


Dnia 07.11.2018 r. podczas zajęć kulinarnych każdy samodzielnie przygotowywał jeżyki koreczkowe. Wykorzystaliśmy do tego celu zdrowe owoce i warzywa- tak jak lubimy najbardziej. A oto nasze kreatywne i smakowite wytwory.
Brawo dla uczestników.

 

 

Smakowite zdrowe tosty przyrządzone przez miłośników gotowania

Kolejny tydzień na zajęciach kulinarnych polegał na przygotowywaniu tostów, które mają być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Dzieci postanowiły do swoich tostów dołożyć ulubione warzywa. Pojawiły się więc pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sałata rzymska, szczypiorek, ogórek i papryka. Oczywiście obowiązkowo serek żółty oraz szyneczka. Ogromna pochwała dla dzieci za samodzielność, oferowanie wzajemnej pomocy, umiejętność pracy zespołowej, a wszystko w miłej atmosferze pracy przez zabawę. Oto nasze dzieło.

„Chrupiące gofry dla każdego”


Dnia 24.10.2018 r. uczyliśmy się jak sporządzić dobre, chrupiące gofry z dodatkiem ulubionych owoców, listka mięty, odrobiny cukru pudru, a nawet bitej śmietany…  Były tak smaczne, że końca pieczenia i jedzenia nie było widać. Inni także mogli skosztować naszych wypieków, gdyż z chęcią podzieliliśmy się nasza pracą.”Chrupiące gofry dla każdego”

 

Różne odsłony sałatek warzywnych.


Podczas zajęć kulinarnych dnia 17.10.2018 r. przygotowywaliśmy sałatki warzywne. Dzieci wykorzystały swoje ulubione warzywa i pomysły na smaczne, estetyczne a przede wszystkim zdrowe sałatki.
Brawo dla uczestników za aktywność i pomysłowość ?

 

Wielkanocne smakołyki 

 

Pyszna zdrowa sałatka 

Smaczne zdrowe placki

Smacznie zdrowo kolorowo

Słodkie naleśniki dla chłopczyka i dziewczynki 

Przedświąteczne  słodkości 

Popisowe danie

Dzień czekolady -czekoladowe pralinki

Owocowe i warzywne koktajle

Dla oka i smaku

Dzień przysmaków

Smakołyki na dziecięce przyjęcie


Kącik zielony-zakładamy hodowlę

rzeżuchy, szczypioru, pietruszki, ziół

Zagadki kulinarne

Zdrowe przekąski – gofry z mąki orkiszowej

Smaki jesieni

Owocowe cuda 

Koreczki ( szaszłyczki) owocowe

Warzywna kraina 

Nauka przyrządzania sałatek
 i surówek

Słodkie co nieco 

Nauka przygotowywania deserów.

„Oczy też jedzą”-

Nauka estetycznego przygotowania stołu.

Program Koła Kulinarnego

„Akademia Młodego Kucharza”

Kulinaria1

 Prowadzący- Mariola Boroń

Adresaci: uczniowie klas III-VI


 

Cele i zadania :

Bezpieczeństwo podczas realizacji zajęć w pracowni gospodarstwa domowego

Rozpoznawanie zagrożeń związanych z niewłaściwą obsługą urządzeń mechanicznych w kuchni.

Kształtowanie prozdrowotnych nawyków w stylu żywienia.

Dostarczenie wiedzy z zakresu żywienia (dieta bogata pod względem energetycznym jak i odżywczym).

Wdrażanie do samodzielności w przygotowywaniu posiłków, kultywowanie tradycji kuchni regionu śląskiego.

Projektowanie i organizacja przyjęć – układanie menu.

Poznanie zasad savoir- vivru zachowania się przy stole.

Efekty zajęć będą wykorzystywane w trakcie imprez takich jak: urodziny, Mikołajki, Walentynki, Andrzejki, imprezy klasowe itp.

Tematyka zajęć:

Zasady BHP podczas pracy w kuchni.

Posługiwanie się sprzętem AGD i narzędziami kuchennymi.

Nauka estetycznego podawania i spożywania posiłków.

Zasady zdrowego żywienia.

Nauka przyrządzania sałatek i surówek.

Nauka przygotowywania deserów.

Nauka pieczenia ciast, ciastek.

Wybrane potrawy kuchni Śląskiej – zagadnienia teoretyczne z elementami praktyki kulinarnej.

 

Zajęcia odbywają się w oparciu o następujące formy:

 

-ilość uczestników-  do 15 uczniów

-ilość zajęć 2 godziny tygodniowo

 

Formy pracy:

– indywidualna

– zbiorowa

– grupowa

 

Metody pracy:

– praktycznego działania

– pokaz

– obserwacja kierowana

– pogadanka




 

Comments are closed