Koła Kulinarne „Akademia Młodego Kucharza”

Czapka

„Akademia Młodego Kucharza”

W roku szkolnym 2014/2015 w naszej szkole  rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne „ Akademia Młodego Kucharza” . Uczestniczą w nim uczniowie z klas III – VI. Program  koła uwzględnia  najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną  przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców,  jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdą środę. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego.   Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

 Nasza galeria

Popisowe danie

Dzień czekolady -czekoladowe pralinki

Owocowe i warzywne koktajle

Dla oka i smaku

Dzień przysmaków

Smakołyki na dziecięce przyjęcie


Kącik zielony-zakładamy hodowlę

rzeżuchy, szczypioru, pietruszki, ziół

Zagadki kulinarne

Zdrowe przekąski – gofry z mąki orkiszowej

Smaki jesieni

Owocowe cuda 

Koreczki ( szaszłyczki) owocowe

Warzywna kraina 

Nauka przyrządzania sałatek
 i surówek

Słodkie co nieco 

Nauka przygotowywania deserów.

„Oczy też jedzą”-

Nauka estetycznego przygotowania stołu.

Program Koła Kulinarnego

„Akademia Młodego Kucharza”

Kulinaria1

 Prowadzący- Mariola Boroń

Adresaci: uczniowie klas III-VI


 

Cele i zadania :

Bezpieczeństwo podczas realizacji zajęć w pracowni gospodarstwa domowego

Rozpoznawanie zagrożeń związanych z niewłaściwą obsługą urządzeń mechanicznych w kuchni.

Kształtowanie prozdrowotnych nawyków w stylu żywienia.

Dostarczenie wiedzy z zakresu żywienia (dieta bogata pod względem energetycznym jak i odżywczym).

Wdrażanie do samodzielności w przygotowywaniu posiłków, kultywowanie tradycji kuchni regionu śląskiego.

Projektowanie i organizacja przyjęć – układanie menu.

Poznanie zasad savoir- vivru zachowania się przy stole.

Efekty zajęć będą wykorzystywane w trakcie imprez takich jak: urodziny, Mikołajki, Walentynki, Andrzejki, imprezy klasowe itp.

Tematyka zajęć:

Zasady BHP podczas pracy w kuchni.

Posługiwanie się sprzętem AGD i narzędziami kuchennymi.

Nauka estetycznego podawania i spożywania posiłków.

Zasady zdrowego żywienia.

Nauka przyrządzania sałatek i surówek.

Nauka przygotowywania deserów.

Nauka pieczenia ciast, ciastek.

Wybrane potrawy kuchni Śląskiej – zagadnienia teoretyczne z elementami praktyki kulinarnej.

 

Zajęcia odbywają się w oparciu o następujące formy:

 

-ilość uczestników-  do 15 uczniów

-ilość zajęć 2 godziny tygodniowo

 

Formy pracy:

- indywidualna

- zbiorowa

- grupowa

 

Metody pracy:

- praktycznego działania

- pokaz

- obserwacja kierowana

- pogadanka




 

Comments are closed